Στόχος να ανακοπεί οποιαδήποτε έρευνα επάνω στο πραγματικό σκάνδαλο Novartis
Στην Ολομέλεια συζητείται σήμερα, Τρίτη 19/5, η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για την «επέκταση του κατηγορητηρίου» για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρόταση που στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ. Μια πρόταση – απόδειξη της χρεωκοπίας των μεθοδεύσεων και της προπαγάνδας που έστησε η ΝΔ γύρω από την προανακριτική για τη δήθεν «σκευωρία Νοβάρτις».
O Δημ. Παπαγγελόπουλος ανέβηκε στο βήμα στη 1.10 μ.μ. και τοποθετήθηκε επί περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά – Μητσοτάκης – Γεννηματά φρόντισαν να απουσιάζουν, αναμένεται παρέμβαση Τσίπρα.
Με τη σημερινή πρόταση επιβεβαιώνεται ότι ολόκληρη η υπόθεση της Προανακριτικής δεν ήταν παρά ένας τρόπος για να ανακοπεί οποιαδήποτε έρευνα επάνω στο πραγματικό “σκάνδαλο Νοβάρτις”, το σκάνδαλο, δηλαδή, των υπερτιμολογήσεων των φαρμάκων.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης είναι μυστική και θα γίνει αύριο Τετάρτη. Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 60 στην αίθουσα, για να ψηφίσουν. Για να γίνει δεκτή η πρόταση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η Φ. Γεννηματά με χθεσινή δήλωσή της είπε το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει «ναι» στην πρόταση της Ν.Δ. καθώς «το Κίνημα Αλλαγής, που δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται, θα συνεχίσει αταλάντευτα για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και τώρα με τη θετική ψήφο του».
Η τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ήδη διαμηνύσει, μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, ότι η σημερινή πρόταση είναι απότοκος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής αφού, από τις μέχρι τώρα εργασίες της ειδικής επιτροπής, δεν έχουν προκύψει στοιχεία για σκευωρία. Έχει εξάλλου επισημάνει ότι η διαδικασία παραβιάζει τους κανόνες της δίκαιης δίκης, την αρχή της μυστικότητας και το τεκμήριο της αθωότητας.
Στην τοποθέτησή του σήμερα στην Ολομέλεια, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις κατηγορίες εναντίον του. Αποδόμησε δε, μία προς μία, τις αιτιάσεις των εισαγγελικών λειτουργιών εναντίον του, αναφερόμενος σε κάθε έναν ξεχωριστά.
Αναφορά σε Κων. Μητσοτάκη
Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε μεταξύ άλλων για την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, και το σκιώδη ρόλο της στην υπόθεση Βγενόπουλου, όπως γράφει το documentonews.gr, που προσθέτει: «Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε για πρώτη φορά λεγόμενα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση. Ακολούθησε η ολιστική απάντηση του στον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου. Συνδέοντας όσα σχετικά έχει καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός, έκανε λόγο για στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, ενώ δεν έκρυψε ότι οι καταγγελίες εναντίον του από τον Π. Αθανασίου συνδέονται με την επιθυμία του εισαγγελέα να αναλάβει για τρίτη φορά τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα. Τότε, επικαλέστηκε και πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με φόντο το σκάνδαλο Siemens και τους χειρισμούς του κ. Αθανασίου.
Σειρά είχε η Ελένη Ράικου, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να συνδέει τη ραγδαία αλλαγή της συμπεριφοράς της με τα τρία και ανεξήγητα -όπως περιέγραψε- εμβάσματα της Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσε η τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τον σύζυγό της. Όσον αφορά τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο πρώην αν. υπουργός αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της τοποθέτησής του, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μήνυσης που είχε καταθέσει στις ισραηλινές Αρχές ο εκ των πρωταγωνιστών της λίστας Λαγκάρντ εναντίον του Μάκη Βορίδη και αρκετών εξ όσων (ξανά) μήνυσε ανήμερα της πρώτης του κατάθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή. Τότε, κατά τα λεγόμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο αρχηγός της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έλειπε από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή γιατί ο επιχειρηματίας τον θεωρεί -σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλο- Ναζί».
Σπ. Λάππας: «Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα»
«Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ κσι το ΚΙΝΑΛ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.
«Η προσπάθεια που κάνατε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων ήταν λυσσαλέα, μήπως και ανακαλέσουν κάτι από τον ποταμό αποκαλύψεων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απειλήσατε, συκοφαντήσατε, κυνηγήσατε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε και τη στάση των πολιτικών για τους οποίους είχε σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.
«Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».
Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή.
Οι ισχυρισμοί Πλεύρη
Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ως εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις Ράικου, Αγγελή, Τσατάνη, Αθανασίου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις της ΝΔ ότι «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους».
Μιλώντας για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επιτέθηκε στον Ν. Παππά, με τον ισχυρισμό ότι « η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά». Έκλεισε δε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία ότι «ή καλύπτετε ή φοβόσαστε».
Το ιστορικό: Πώς φτάσαμε στην πρόταση
Ύστερα από εφτά μήνες, λειτουργίας, δεκάδες ώρες συνεδριάσεων, 18 μάρτυρες, χιλιάδες σελίδες πρακτικών και έγγραφα που διαβιβάστηκαν, οι εργασίες της «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης» δεν έχουν αποδώσει απτά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες.
Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, αποτελούμενη από βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, από την αρχή είχαν στόχο να υπονομεύσουν τη διαδικασία. Απέβαλαν από τις εργασίες της τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν για να «διαφυλάξουν» την αντικειμενικότητά της, έχοντας πρώτα με ένα τέχνασμα καλέσει αυτούς ως μάρτυρες για επουσιώδη ζητήματα. Κράτησαν, βέβαια, στη διαδικασία τον Θ. Πλεύρη, κι ας είναι δικηγόρος του εγκαλούντος Α. Σαμαρά σε συναφή υπόθεση.
Στη συνέχεια, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έστησαν πέριξ της επιτροπής ένα παρασκηνιακό κέντρο διαρροής στα ΜΜΕ μόνο των στοιχείων εκείνων που θα μπορούσαν να προβληθούν ως ευνοϊκά για αυτούς, με προτίμηση στις αόριστες καταγγελίες ορισμένων μαρτύρων, τις οποίες που παρουσίαζαν ως δήθεν απτά στοιχεία.
Η επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες
Ακολούθησε λυσσώδη επίθεση στα δικαιώματα των προστατευομένων μαρτύρων, με δημόσιες απειλές για αποκάλυψη των στοιχείων τους και με διαταγές βίαιης προσαγωγής τους, προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσουν.
Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, μετά από κινητοποίηση μερίδας της κοινωνίας που αντιλαμβανόταν ότι διακυβεύεται ένας θεσμός κρίσιμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο, που προκάλεσε την παρέμβαση του αρμόδιου Αντεισαγγελέα του Α.Π. η οποία διασφάλισε την κατάθεσή τους υπό καθεστώς που αφενός δεν εξέθετε τους ίδιους σε κίνδυνο αντιποίνων και αφετέρου δεν εξέθετε το σκέλος της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας στην τακτική δικαιοσύνη για το “σκάνδαλο Νοβάρτις”.
Έτσι, έχοντας αποφασίσει εκ προοιμίου ότι θέλουν πάση θυσία να καταστήσουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κατηγορούμενο, αποδύθηκαν σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις ασάφειες του κατηγορητηρίου και να προβούν σε ένα προσκλητήριο ιδιοτελών καταγγελιών. Από την επιτροπή πέρασαν πρώην και εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί, αλλά και τρίτοι, που εισέφεραν πλήθος εικασιών και αοριστιών, αλλά κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο.
Πολλοί, στο πέρασμά τους από την Επιτροπή, παραδέχονταν ρητά την ύπαρξη του “σκανδάλου Νοβάρτις”. Οι περισσότεροι εμφανίζονταν να θυμούνται να καταγγείλουν στοιχεία για πράξεις που τοποθετούσαν πολλά χρόνια πίσω. Κάτι που από μόνο του αίρει την αξιοπιστία κάθε ενός από τους μάρτυρες, που είναι άλλωστε εισαγγελικοί λειτουργοί.
Δυστυχώς για αυτούς, στη διαδικασία της προανακριτικής αναδείχθηκαν μια σειρά από νέα, άλλα σκάνδαλα και πρακτικές διαφθοράς, πέραν του “σκανδάλου Νοβάρτις”. Κυρίως, η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα του Α.Π. ήταν καταπέλτης για την αξιοπιστία των μαρτύρων που είχαν να καταγγείλουν κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης, ενώ ανέδειξε έως και την ύπαρξη “ξεχασμένων” σκανδάλων offshore εταιριών πρώην υπουργών της ΝΔ.
Ψάχνουν νέο λόγο ύπαρξης με άσχετες υποθέσεις
Αναγκάζονται, λοιπόν, σήμερα να μετακινηθούν σε άλλη θέση. Η προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε για τη δήθεν «σκευωρία Νοβάρτις» χρειάζεται για να αποκτήσει νομιμοποίηση και νέο λόγο ύπαρξης να αναλάβει να ερευνήσει εντελώς άσχετες υποθέσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια νέα πρόταση, που δεν αφορά τίποτα από ό,τι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ περιέγραφαν ως «σκευωρία Νοβάρτις».